Czy kimchi jest zdrowe? Dowiedz się więcej!
Kimchi to danie kojarzone przede wszystkim z kulturą koreańską. Przepis na kimchi jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, a spożycie tego przysmaku na jednego mieszkańca sięga ponoć aż 20 kg rocznie. Co istotne, tradycja przygotowywania kimchi została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Kimchi nazywane jest również kimchee i gimchi – są to kiszone warzywa z przyprawami i z różnymi dodatkami.
Dlaczego kimchi jest zdrowe? Kimchi jest cenione głównie ze względu na swoje wartości odżywcze. Znajdziemy w nim dużo witamin, zwłaszcza tych z grupy B, minerałów i błonnika. Pamiętajmy również, że kimchi jest kiszonką, dlatego znajdują się w nim dobroczynne bakterie Lactobacillus, które należą do bakterii kwasu mlekowego – dzięki nim łatwiej trawimy, a nasze jelita lepiej pracują. Ponadto zwiększają odporność organizmu na infekcje i wzmacniają odporność.
Kimchi składa się głównie z warzyw, dlatego jest bardzo zdrowe. Oprócz wspomnianych witamin z grupy B, kimchi to również źródło minerałów: magnezu, potasu i fosforu. Ponadto znajdziemy w nim również inne witaminy, jak C, E, A i K.
Poznaj 9 zdrowotnych właściwości kimchi, które „Health Magazine” ogłosił jedną z pięciu najzdrowszych potraw na świecie!
- Źródło probiotyków
Zawiera zdrowe bakterie i probiotyki dobre dla ogólnego zdrowia organizmu. Ze względu na to, że kimchi ma formę sfermentowaną, zawiera „zdrowe bakterie”, które wspierają proces trawienia. Kolejnym niesamowitym produktem ubocznym procesu fermentacji są probiotyki, które wspierają organizm w zwalczaniu rozmaitych infekcji.
- Obniża poziom cholesterolu
Czosnek, który jest składnikiem kimchi, zawiera selen i allicynę, które wspomagają zmniejszanie poziomu cholesterolu w organizmie.
- Ułatwia rozwój organizmu i poprawia wzrok
Kimchi zawiera witaminę A, która pozytywnie wpływa na stan naszego wzroku, a dodatkowo jest przeciwutleniaczem, który pomaga pozbyć się wolnych rodników powodujących raka.
- Zapewnia promienną skórę i piękne włosy
Selen, który jest składnikiem czosnku (obecny w kimchi), pozwala na utrzymanie skóry i włosów w dobrej kondycji.
- Zapobiega rakowi żołądka
Udowodniono, że kapusta pekińska i rzodkiewka, które są składnikami kimchi, zawierają substance pomocne w usuwaniu metali ciężkich z wątroby, jelita cienkiego i nerek.
- Spowalnia proces starzenia
Kimchi (po dwóch tygodniach fermentacji) bogate jest w przeciwutleniacze, które spowalniają tempo starzenia się skóry.
- Pomaga stracić wagę
Kimchi doskonale wspomaga metabolizm.
- Zapobiega wrzodom żołądka
Kimchi zawiera bakteria, dzięki którym powstają dekstryny, które są istotne dla naszego organizmu, ponieważ zatrzymują wzrost bakterii odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądka.
- Pobudza odporność
Kimchi pobudza komórki odpornościowe do większej aktywności i zwiększa ilość przeciwciał.
Chcesz zamówić kimchi z dowozem lub z dostawą do paczkomatu? Bez problemu!
Polecamy szczególnie: