Skip to main content

SKŁADNIKI:

  • 300 g kiszonego topinamburu
  • 1 wiązka lub 1 opakowanie (200 g) świeżego jarmużu
  • 2 czerwone buraki
  • 300 g dyni
  • 1 cebula
  • 200 g miękkiego sera koziego
    podpuszczkowego, dojrzewającego
  • 2 łyżki oleju
  • mikro listki buraka lub kiełki buraka
  • olej z pestek dyni
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Marynata do buraków:

  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu

NARZĘDZIA:

  • blacha do pieczenia i piekarnik 😉
  • ostry nóż
  • garnek lub duża miska do mieszania
  • pojemnik do marynowania buraków

OPIS PRZYGOTOWANIA:

MARYNOWANIE BURAKÓW
Buraki myjemy, pieczemy (tak, jak na zupę krem), obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i dodajemy do niej buraki; zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia.

Wystudzone w marynacie buraki kroimy na cienkie plastry.

PIECZENIE DYNI I TOPINAMBURU
(doskonale sprawdzi się tu również nasza Kiszona dynia!)

Dynię myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy jej ze skóry!

Kawałki dyni układamy na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez ok. 10-15 min. (sprawdzamy widelcem, czy dynia jest już miękka).

Po upieczeniu dynię obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki.
Kiszony topinambur kroimy w kostkę 1cm

JARMUŻ I CEBULA
Jarmuż dokładnie myjemy, jego liście rwiemy na kawałki oddzielając starannie od łodyżek i twardych nerwów, natomiast cebulę kroimy w cieniutkie półkrążki.
Na rozgrzaną patelnię skropioną olejem rzepakowym wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia – dodajemy przygotowane wcześniej liście jarmużu i stale mieszając dusimy całość jeszcze przez 2-3 min.

Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

SER KOZI
Ser kroimy na kawałki.

SKŁADANIE SAŁATKI
Na półmisek przekładamy jarmuż podsmażony z cebulą, układamy na nim plastry marynowanych buraków, kawałki pieczonej dyni i topinambura. Całość skrapiamy olejem dyniowym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojony w kawałki ser kozi i całość obficie obsypujemy mikro listkami buraka kub kiełkami z buraka.

15,00 

Poprzednia najniższa cena: 15,00 .

Dodaj do koszyka

15,00 

Poprzednia najniższa cena: 15,00 .

Dodaj do koszyka

15,00 

Poprzednia najniższa cena: 15,00 .

Dodaj do koszyka