SKŁADNIKI:
- 300 g kiszonego topinamburu
- 1 wiązka lub 1 opakowanie (200 g) świeżego jarmużu
- 2 czerwone buraki
- 300 g dyni
- 1 cebula
- 200 g miękkiego sera koziego
podpuszczkowego, dojrzewającego - 2 łyżki oleju
- mikro listki buraka lub kiełki buraka
- olej z pestek dyni
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Marynata do buraków:
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki octu jabłkowego 10%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
NARZĘDZIA:
- blacha do pieczenia i piekarnik 😉
- ostry nóż
- garnek lub duża miska do mieszania
- pojemnik do marynowania buraków
OPIS PRZYGOTOWANIA:
MARYNOWANIE BURAKÓW
Buraki myjemy, pieczemy (tak, jak na zupę krem), obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i dodajemy do niej buraki; zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia.
Wystudzone w marynacie buraki kroimy na cienkie plastry.
PIECZENIE DYNI I TOPINAMBURU
(doskonale sprawdzi się tu również nasza Kiszona dynia!)
Dynię myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Nie obieramy jej ze skóry!
Kawałki dyni układamy na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez ok. 10-15 min. (sprawdzamy widelcem, czy dynia jest już miękka).
Po upieczeniu dynię obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki.
Kiszony topinambur kroimy w kostkę 1cm
JARMUŻ I CEBULA
Jarmuż dokładnie myjemy, jego liście rwiemy na kawałki oddzielając starannie od łodyżek i twardych nerwów, natomiast cebulę kroimy w cieniutkie półkrążki.
Na rozgrzaną patelnię skropioną olejem rzepakowym wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia – dodajemy przygotowane wcześniej liście jarmużu i stale mieszając dusimy całość jeszcze przez 2-3 min.
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
SER KOZI
Ser kroimy na kawałki.
SKŁADANIE SAŁATKI
Na półmisek przekładamy jarmuż podsmażony z cebulą, układamy na nim plastry marynowanych buraków, kawałki pieczonej dyni i topinambura. Całość skrapiamy olejem dyniowym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojony w kawałki ser kozi i całość obficie obsypujemy mikro listkami buraka kub kiełkami z buraka.

Pierwotna cena wynosiła: 16,50 zł.16,00 złAktualna cena wynosi: 16,00 zł.
Poprzednia najniższa cena: 16,00 zł.
Dodaj do koszyka
Pierwotna cena wynosiła: 16,50 zł.16,00 złAktualna cena wynosi: 16,00 zł.
Poprzednia najniższa cena: 16,00 zł.
Dodaj do koszyka
Pierwotna cena wynosiła: 16,50 zł.16,00 złAktualna cena wynosi: 16,00 zł.
Poprzednia najniższa cena: 16,00 zł.
Dodaj do koszyka